Tips om als vrouw alleen veilig op reis te gaan


Als alleenreizende vrouw behoor je tot de meest kwetsbare doelgroep. Jij bent waarschijnlijk de gemakkelijkste prooi. “Pas op?” “Wees voorzichtig” en “O, echt, alleen? Wees voorzichtig!” kreten vanuit het thuisfront zijn allemaal goed bedoeld en zeker ook niet onterecht. Maar het fijne is dat je vaak zelf in de hand hebt hoe veilig het reizen als vrouw alleen is. Niet overal, niet altijd, maar wel vaak en met deze 10 tips voel je je nog zekerder.

1. Vertrouw op je instinct

En dat gevoel is bij vrouwen vaak ook nog eens ontzettend sterk, dus dat is makkelijk. Als je je ergens niet op je gemak voelt, ga er weg! Of dit nou een straatje is in die o zo leuke stad of de hele stad zelf. Wacht niet af of het misschien toch wel meevalt en of je het misschien toch niet verkeerd hebt ingeschat. Better safe than sorry!

2. Draag een (trouw)ring

Ja, ik ben getrouwd!” Als je goed oplet, kijken mannen vaak naar je handen om te zien of je getrouwd bent.  Of ze knopen een gesprek met je aan en vragen vervolgens of je getrouwd bent en kinderen hebt. Zeg dan altijd dat je met je husband op reis bent, maar dat hij nog even in het hotel is (natuurlijk niet welk hotel). Meestal is het dan einde gesprek over dat onderwerp.

3. Neem een ​​extra portemonnee mee

In deze portemonnee hoef je alleen wat contant geld, oude bankkaarten en een verlopen ID-kaart te doen. Mocht zich een onaangename situatie voordoen, dan kunt u deze portemonnee op elk moment inleveren. Ze denken: Hé kassa! Je zult denken: God zij dank, ik heb niets verloren! Een win-winsituatie dus. Je eigen portemonnee zit goed opgeborgen in je rugzak of in een klein tasje onder je kleding. 

4. Let op je kleding

In sommige landen is het sowieso verplicht om knieën en schouders te bedekken of je nu een tempel gaat bezoeken of niet. Houd hier rekening mee. Als je niet goed weet wat wel en niet kan, speel de eerste dag safe en kijk onderweg wat andere mensen aan hebben.

5.  Laat anderen weten waar je bent 

Even helemaal weg zijn en geen contact met Nederland hebben kan heel fijn zijn, maar of dit ook altijd verstandig is? Laat weten waar je bent en wat je reisplannen zijn. Ben je van plan om in je eentje een flinke hike te gaan maken? Meld het even bij het thuisfront en/of bij de receptionist van het ho(s)tel. Stel er gebeurt iets, dan weten ze in ieder geval wat jouw plannen waren voor die dag.

6. Weet wat je wil of doe op z’n minst alsof

Ook al heb je even geen flauw idee waar je bent of waar je heen moet, laat dit niet merken. Loop met een rechte rug en een zelfverzekerde blik naar het dichtstbijzijnde koffietentje, ga daar zitten en zoek hetgeen uit wat je uit moet zoeken. Ga niet op straat met kaarten staan klooien of volg als een kip zonder kop je Google maps.

7. Stap niet in iedere taxi

Op de voorruit zit meestal een identificatie met een persoonlijk taxi-driver nummer. Check dit. Dan weet je dat het een legitieme taxi is. Wanneer je in de taxi zit en het voelt toch niet goed, zeg vriendelijk dat je bij je bestemming bent aangekomen en neem vervolgens een andere taxi. Als de taxi-driver wel betrouwbaar is, maar je hebt geen zin in een gesprek, doe net alsof je met iemand aan het bellen bent. Je kan ook altijd een Uber of Grab bestellen.

8. Let op je bagage

En dan met name op je daypack. Als er iets is wat je niet kwijt wil raken tijdens je reis, dan is het je tas met al je belangrijke spullen erin. Geef deze dus ook nooit af ook al wordt er wel goed op gelet. De enige die er écht goed op let ben jij zelf. Ga je een lange afstand overbruggen met een slaaptrein of -bus? Maak dan je tas vast met een cable lock en houd hem dan bij je. Op die manier kun je iets geruster je ogen dichtdoen.

9. Loop niet te koop met dure spullen

Het fijne aan op reis zijn is dat het helemaal niks uitmaakt hoe je eruit ziet. Mooie, dure sieraden heb je helemaal niet nodig. Ze kunnen alleen maar vies worden, kapot gaan of ja… het kan gestolen worden. Daar zit je dus niet op te wachten. Hetzelfde geldt trouwens voor elektronische apparatuur. Berg je smartphone of iPod op.

10. Maak een kopie van je reisdocumenten

Heb je geen paspoort of geld? Dan wordt het behoorlijk lastig reizen. Zorg dus dat je een kopie hebt gemaakt van je paspoort/rijbewijs/zorg-en reisverzekeringsbewijs en mail het naar jezelf én naar iemand die je altijd kan bereiken. Ook is het handig om de nummers van de alarmcentrale van jouw verzekering bij je te hebben. Aan de hand van die kopieën kun je altijd laten zien wie je bent en waar je recht op hebt.

Last but not least: je gaat in je eentje op reis! GAAF! Geniet ervan, maak je niet te druk, het komt allemaal wel goed!

Aanbevolen artikelen