San Sebastián uitgelicht

San Sebastian

Vergeet Barcelona en Madrid! Kies eens voor de tot culturele hoofdstad van Europa 2016 verkozen San Sebastián. Deze stad staat bekend om zijn schelpvormige baai, elegante in Belle Epoque stijl gebouwen en het jaarlijkse filmfestival. Ook geniet de stad een uitstekende culinaire reputatie. Culturele hoofdsteden organiseren een heel jaar lang tentoonstellingen, voorstellingen en andere culturele evenementen.

Mondain en stijlvol

San Sebastián is een prachtige, stijlvolle en mondaine badplaats aan de Noord-Spaanse costa in de Spaanse autonome regio Baskenland, in het noorden van Spanje. Het is de hoofdstad van de provincie Gipuzkoa en telt zo’n 200.000 inwoners. San Sebastian is een mix van heuvels, stranden waar je uitstekend kunt golfen en klassieke gebouwen. De Basken zelf noemen de stad Donostia. De stad gelegen aan de kust heeft een magnifieke baai. In de zomermaanden loopt deze baai vol met jachten zowel groot als klein. Plaza de la Constitución is het centrale plein waar veel festivals en optredens worden gegeven. Het jaarlijkse filmfestival van San Sebastián is misschien wel de beste periode om naar deze stad te gaan. Het wemelt er dan van de feesten en festivals en dat maakt de stad nog gezelliger dan deze al eigenlijk is. 

Culinair hoogtepunt

San Sebastián wordt ook wel de gastronomische hoofdstad van Spanje genoemd. Eén van de redenen hiervoor is het groot aantal sterrenrestaurants in de stad en omgeving. Maar liefst negen restaurants in San Sebastián zijn bekroond met één of meer Michelinsterren. Hierdoor wordt de stad zelfs vergeleken met wereldsteden als Tokyo en Londen. En dat terwijl San Sebastián aanzienlijk kleiner is. Het lijkt wel of alles in het dagelijkse leven om eten draait. Overals in de stad kun je terecht bij zogenaamde pintxobarretjes waar je je kunt laven aan kleine Spaanse hapjes. Pinxos zijn kleine stukjes stokbrood met daarop vis, groenten of vlees. Het leukste is om een soort van Pinxosbarretjes toer te doen. Overal een aantal pinxos proeven. Zo kom je de dag wel door!

Pak eens de fiets

San Sebastián is een compacte en makkelijk toegankelijke stad en alle prachtige bezienswaardigheden zijn uitstekend per benenwagen te verkennen. Maar wat je ook kunt doen is een fiets huren en de stad verkennen op de fiets. Zo kom je overal en zie je je alles vanaf je stalen ros. Fietsen is namelijk net als in Nederland heel goed te doen en helemaal niet gevaarlijk of eng. Je kunt ook een fietstoer boeken met een reisleider als je dat toch prettiger vindt. It’s up to you!

Aanbevolen artikelen