Zelf energie opwekken met zonnepanelen

Kijk eens om je heen en je ziet dat er op steeds meer daken zonnepanelen liggen. Dit is niet voor niets, zonnepanelen op je huis brengen veel voordelen met zich mee. We vertellen je vandaag graag alles over zonnepanelen kopen, de voordelen van zonnepanelen en waarom jij ze wellicht ook zou moeten aanschaffen.

De voordelen

Het grootste voordeel ken je waarschijnlijk al, namelijk dat je veel geld kunt besparen door zonnepanelen te nemen. Dit scheelt je veel geld op je energierekening, vooral met de stijgende prijzen van deze tijd. De zon zorgt voor zonne-energie, dus je energierekening kost veel minder. Vaak wordt de relatief hoge aanschafprijs gebruikt als nadeel, maar het blijkt dat je deze investering in doorgaans 10 jaar terugverdiend hebt. Na dit tiende jaar is het pure winst. Ook zijn zonnepanelen goed voor het milieu. De CO2 uitstoot wordt namelijk tegengegaan. Tijdens het opwekken van zonne-energie komt er geen CO2 vrij. Vooral met stijgende gasprijzen en klimaatproblemen is het een goede zaak om af te stappen van fossiele brandstoffen. Zonnepanelen op het dak besparen tientallen kilo’s kooldioxide per vierkante meter zonnepanelen per jaar. Dit helpt direct het broeikaseffect tegen te gaan, zo help jij het milieu een handje!

Als je zou kunnen kiezen tussen twee identieke huizen, maar de ene heeft zonnepanelen en de andere niet, wat zou je dan kiezen? Je kiest toch niet voor het huis met de jarenlange hogere elektriciteitsrekening? Nee dat dacht ik ook niet. De vraag naar huizen met zonnepanelen zal groter zijn. Dit zorgt ervoor dat huizen met zonnepanelen ook meer waard zullen zijn. Met zonnepanelen kun je een rustige reserve toevoegen en waarde toevoegen aan je huis. Wanneer je in de toekomst dan wil verhuizen kan je meer geld vragen dan wanneer je geen zonnepanelen had gehad.

Nadelen

Je vraagt je na deze voordelen vast af of er ook nadelen verbonden zijn aan zonnepanelen, anders zou iedereen ze wel hebben toch? Het nadeel is natuurlijk dat zonnepanelen alleen werken bij daglicht. Ze werken dus niet ’s nachts. Wat mensen vaak denken maar echter niet waar is, is dat er overdag zonlicht moet zijn om de panelen te kunnen gebruiken. Dit is onjuist omdat zowel zonnepanelen als zonneboilers in daglicht werken en het niet uitmaakt of de zon zichtbaar is of niet. Een andere reden voor mensen om geen zonnepanelen is de dure aanschafprijs die we eerder al even benoemd hebben, dit maakt het voor sommige mensen nog onhaalbaar. Gelukkig zijn deze prijzen wel aan het dalen. Het is trouwens tegenwoordig ook mogelijk om zonnepanelen te leasen of huren zodat je dit probleem niet hebt.

Als je het je kan veroorloven, zouden we zeker aanraden om zonnepanelen op je dak te leggen. Het bespaart je op termijn nou eenmaal veel geld en het is ook nog eens beter voor met milieu.

Aanbevolen artikelen