Wat te regelen bij een scheiding? Hier vind je een handig overzicht

Scheidingen lijken wel aan de orde van de dag te zijn, maar voor wie er midden in staat, komt er toch heel wat bij kijken waarvan de impact vooraf onderschat werd. Niet in het minst is een scheiding emotioneel een zware beproeving. Wat ooit een mooie droom was, is nu niet meer en dat besef komt hard aan. Tussen alle emoties door brengt het ook heel wat geregel met zich mee. We helpen je graag op weg met de praktische kant van jouw scheiding.

Waar moet je allemaal rekening mee houden bij een scheiding?


In alle emoties van het moment is het risico groot dat bepaalde zaken die verdeeld, geregeld of overeengekomen moeten worden over het hoofd worden gezien. Een checklist scheiden koophuis kan je helpen om het overzicht hierin te bewaren.

Materieel


Een eerste luik waarover nagedacht moet worden, is dat van de materiële bezittingen. Zo hebben jullie vast samen een koophuis. Scheiden koophuis kan zaken lastiger maken omdat je met een hypotheek zit. Doorheen de jaren hebben jullie vast heel wat spullen aangekocht en verzameld met gemeenschappelijke gelden. Wat voor de ene van grote waarde is, zal voor de andere misschien minder belangrijk zijn en omgekeerd. Je doet er dan ook goed aan om een inventaris te maken van alle bezittingen en zo de verdeling te starten tot die voor beide partijen aanvaardbaar is.

Financieel


Ook hier begin je best met het oplijsten van alle beschikbare financiële middelen, lopende kredieten en eventuele openstaande schulden. Is er een woning die zal verkocht worden of betaalt de ene partij de andere uit? Is er een auto die naar een van de partners moet gaan of hebben jullie elk een eigen auto? Het geheel van al deze zaken in combinatie met wie wat inbracht ten tijde van het huwelijk zorgt ervoor dat jullie de tegoeden eerlijk en correct kunnen gaan verdelen.

Familiaal


Hier komen we ongetwijfeld aan het zwaarste stuk van de checklist scheiden en het onderwerp wat te regelen bij een scheiding. Wie neemt de zorg voor de kinderen op zich? Hoe wordt de tijd tussen mama en papa voor de kinderen verdeeld? Hoe regelen jullie de kosten en kinderalimentatie? Niet alleen jullie eigen mening en situatie, maar ook de mening van de kinderen zelf is hierin belangrijk. Let er hier ook op de kinderen niet in te zetten om de ex-partner te raken, daar wint geen van alle partijen bij.

Wat als jullie er zelf niet uitkomen?


Niet zelden starten ex-partners met de beste bedoelingen aan de regelingen van de scheiding en proberen zij de checklist scheiden in alle rust en vrede af te werken. Toch zorgen discussies en onenigheden er vaak voor dat de gesprekken vast komen te zitten en geen uitweg meer lijken te bieden. Het inschakelen van een mediator scheiding biedt hier een goede oplossing voor. Als neutraal en onafhankelijk bemiddelaar zal hij proberen jullie terug rond de tafel te krijgen en de gesprekken te herleiden naar de essentie van de scheiding, namelijk de vraag wat te regelen bij een scheiding.
Scheiden met de hulp van een mediator scheiding is sneller en goedkoper dan beide een advocaat onder de arm te nemen.

Aanbevolen artikelen