Black Friday sales

Er is een dag in november waar veel mensen naar uitkijken. Een dag vol met mooie en leuke aanbiedingen. Dit jaar was dat: Black Friday 2021!  Talloze webshops en winkels doen mee met aanbiedingen waar je blij van. Echt supersales voor een mooie prijs! Maar wat weet je eigenlijk over Black Friday? Waar komt Black Friday vandaan en waarom heet de dag Black Friday?

Black Friday – waar komt het vandaan?

Het zal je niet verbazen, maar Black Friday komt uit Amerika. De Amerikanen hebben een nationale feestdag die Thanksgiving heet, wat wordt gevierd op de vierde donderdag van november. Het is een dag vanuit dankbaarheid naar de oogst die goed gelukt zou zijn. Op deze dag zijn de Amerikaanse werknemers vrij en gaan ze hun kerstinkopen doen. De aanbiedingen zijn erg voordelig en er staan lange rijen voor winkels. 

In Nederland wordt geen Thanksgiving gevierd, maar Black Friday is wel populair sinds een aantal jaar. Black Friday wordt ieder jaar de dag na Thanksgiving gevierd. Hoe Black Friday precies ontstaan is, is erg onduidelijk. Er zijn verschillende theorieën over. Er is bijvoorbeeld een uitleg dat in 1924 een parade door New York werd georganiseerd door de winkelketen Macy’s om het succes van hun winkel te vieren maar ook om mensen aan te moedigen hun kerstinkopen te doen. Om deze aankopen extra te stimuleren werden er hoge kortingen gegeven op de aankoopprijs.

Waarom heet de dag Black Friday?

Het is niet zomaar een vrijdag, maar deze dag met mooie kortingen wordt zelfs Black Friday genoemd. Waar komt deze naam vandaan? Daar zijn verschillende theorieën over. Allereerst is er een theorie die stamt uit 1965. De naam Black Friday komt voort uit de stad Philadelphia, de dag na Thanksgiving. Veel mensen gingen naar de stad op zoek naar kortingen. Zowel toeristen als mensen die voor 1 dag kwamen. Omdat dit een enorme drukte veroorzaakte in het centrum, gaf de politie de dag de naam: Black Friday. Het lijkt een beetje op de zwarte zaterdag in de zomer, wanneer vakantiegangers naar Frankrijk gaan met de auto.

Een andere theorie stamt uit 1981. Volgens deze theorie wordt de dag Black Friday genoemd omdat op deze dag de ondernemers in de zwarte cijfers staan, in plaats van in de rode. Voor het eerst dat jaar. Dus dat betekent dat op Black Friday ondernemers voor het eerst winst maken in dat jaar. Deze theorie wordt vaak in twijfel gebracht.

Praktische zaken

Black Friday duurt voornamelijk één dag, maar in Nederland zie je de afgelopen jaren een verschuiving. Waar eerst de acties alleen geldig waren op de vrijdag, gelden ze nu vaak een heel weekend of soms zelfs een week. Op deze manier hoef je niet alleen na te denken over die ene vrijdag maar heb je meer de tijd. Een slimme manier van de ondernemers om consumenten meer keuzevrijheid te geven. Maar je moet er wel snel bij zijn, voordat je het weet is het artikel wat je wilde uitverkocht.

Aanbevolen artikelen