Hooggevoeligheid is een eigenschap die bij ongeveer 15-20% van de bevolking voorkomt. De mensen die hooggevoelig zijn worden beschreven met de term HSP, oftewel: hypersensitive person. Degenen die hooggevoelig zijn, hebben een verhoogde emotionele reactie op verschillende stimuli. Ze hebben ook een sterk bewustzijn van hun omgeving en worden gemakkelijker overweldigd door de omgeving.

Er zijn veel uitdagingen die gepaard gaan met overgevoelig zijn. Het is moeilijk om te gaan met drukte, harde geluiden en felle lichten. De persoon kan meer vatbaar zijn voor angst en depressie, of fysieke symptomen ervaren zoals hoofdpijn of maagpijn. Dit kan leiden tot sociaal isolement en problemen op het werk of op school.

Het goede nieuws is dat er manieren zijn voor overgevoelige mensen om beter met hun HSP om te leren gaan. Technieken zoals aarding en mindfulness zijn bijzonder effectief om stressniveaus te verminderen en emotioneel evenwicht te bewaren in situaties met veel stress.

Naast de uitdagingen zijn er natuurlijk ook veel mooie kanten aan het hebben van HSP. Zo zijn HSP’ers namelijk van nature erg intuïtief en hebben ze een zeer hoog ontwikkeld EQ, de emotionele kant van het IQ. Fijngevoelig zijn leert de HSP’er emoties van zichzelf maar ook van anderen te analyseren en te verwerken waardoor de doorsnee HSP’er ook erg analytisch is. Dit betekent weer dat je als HSP’er de vinger vaak precies op de emotionele zere plek kunt leggen. Met andere woorden, je kunt mensen erg goed helpen als je dat wilt.

En dat is direct ook het belangrijkste van HSP: zodra jij grip hebt op HSP en je in harmonie kunt leven met HSP, dan kun je anderen ook helpen met het verwerken van hun emoties. Daar zullen ze je dankbaar voor zijn. Als je daar hulp bij kunt gebruiken is het zinvol om met een HSP coach aan de slag te gaan zoals bij HogerSensitief.

Geniet van je gave en leef in harmonie met HSP.