Het is weer eens weekend en je hebt je partner eigenlijk al een week niet gesproken of gezien door werk, sport of andere bezigheden. Dan wil je op vrijdag of zaterdag misschien wel eens lekker uitpakken en een mooie maaltijd op tafel zetten. Maar omdat je ook op die dagen nog verplichtingen hebt, wil je het jezelf niet al te moeilijk maken.
Sterk verdeelde mening
Een goed gevulde maaltijdsalade is eigenlijk altijd goed en kost bijna geen tijd. En niet onbelangrijk… iedereen houdt wel van een rijkelijk bord lekkers. Maar omdat je de hele week al braaf je gezonde maaltijden hebt genuttigd, mag je nu best jezelf en je partner verwennen met deze klassieker uit de Italiaanse keuken. Ceasar salad it is. Over de ingrediënten van een Caesar Salad zijn de meningen sterk verdeeld. Zo gruwt de een bij de gedachte aan stukjes ansjovis door de salade, terwijl de ander het een heiligschennis vindt zonder. Een derde mikt er vrolijk een gegrild kippetje in, maar no way dat er een flintertje Parmezaanse kaas in mag. Zoals je ziet, zoveel koks, zoveel variaties. Maak gewoon je eigen variant met gegrilde kip, croutons, Parmezaanse kaas, ansjovis, ei en romaine sla.
De boodschappen
Je hebt nodig:
Voor de dressing: 2 eidooiers, 2 el geraspte Parmezaanse kaas, 2 teentjes knoflook, 1 tl dijonmosterd, 2 ansjovisfiletjes, 2 el citroensap en 1,5 dl zonnebloemolie. Voor de salade zelf heb je de volgende ingrediënten nodig: 1 Romaine sla, 2 eieren, 2 handjes geraspte Parmezaanse kaas, 1 witte boterham, 8 stukjes ansjovis, olijfolie en 2 kipfilets.
Aan de slag
- Maak de dressing door in een beker de dooiers te mengen met de knoflook, mosterd, kaas, knoflook en ansjovisfilets
- Maal het mengsel fijn met de staafmixer en voeg beetje bij beetje de olie toe zodat het een mayonaise-achtig mengsel wordt
- Breng op smaak met citroensap
- Verwarm de oven op 200 graden
- Snij een witte boterham in mooie repen en vervolgens in gelijke vierkantjes
- Besprenkel rijkelijk met olie
- Rooster ze op een met bakpapier beklede bakplaat in circa 5 minuten goudbruin en knapperig
- Snij van de onderkant van de sla de stronk weg en verdeel de losse bladeren over de borden
- Verhit een grilpan tot heet en gril de kipfilets in circa 8 minuten per kant bruin
- Kook ondertussen de eieren 6 minuten
- Laat de ansjovis uitlekken
- Verdeel de ansjovis over de sla
- Snij de kip in mooie stukken en leg ook op de sla
- Pel de eieren en snij doormidden
- Voeg toe met de croutons aan de salade en besprenkel met de dressing.