5 fouten die veel vrouwen maken in de sportschool

gym-blog

We hebben allemaal wel een perfect beeld in ons hoofd van hoe we eruit willen zien. Of dat nu een smallere taille, killer abs of een gespierd bovenlichaam is, het plaatje kunnen wij zo voor ons halen. Thuis op de bank komt daar alleen weinig van terecht, dus stappen we de sportschool in om aan dat plaatje te werken. Alleen weten we wel precies wat we aan het doen zijn?

1.   Nog steeds geloven dat ze door krachttraining een vrouwelijke Hulk worden

Je kent of hoort het vast wel:liever niet met te zware gewichten trainen want ik wil niet te ‘groot’ worden. Fout. Tenzij jij een van die 1 op de 1 miljoen vrouwen bent die zoveel testosteron in haar lichaam heeft dat er spontaan haargroei uit haar oren komt en die giga spieren opbouwt, hoef je er niet bang voor te zijn. Echt niet.

Spieren zijn mooi wanneer ze rond zijn, maar dat gebeurt niet als je blijft squatten, duwen of buigen met gewichten die bijna net zo zwaar zijn als je waterfles. Zet een stap buiten je comfortzone en pak die zwaardere gewichten. Hoeveel? Een set waarmee je maximaal 8-15 herhalingen kunt volbrengen en waarvan de laatste zwaar zijn. Heel zwaar.

2. Bang om lelijke gezichten te trekken

Oké, soms hoor je mannen letterlijk, en vooral heel hard kreunen tijdens hun workout met gewichten. We zeggen je niet dat je dit na moet doen. Maar wanneer jij nog steeds kunt knipogen of glimlachen tijdens de laatste herhalingen van je set, dan is het tijd om je workout zwaarder te maken. Lekker interessant wat anderen van je denken. Wacht maar tot ze je over een paar weken weer tegenkomen. Geloof ons, ook die meiden zullen voortaan lelijke gezichten trekken. Het is het waard.

3. Een obsessie voor buikspieren

We ontkomen er niet aan. Iedereen zou wel een mooie sixpack willen. En het wordt nog mooier: iedereen hééft een sixpack. Alleen bedekt het laagje vet ze bij de ene vrouw wat meer dan bij de andere. Wil je ze meer benadrukken? Ga dan eens aan de slag met je voedingspatroon. Richt daarnaast een klein deel van je totale workout op je buikspieren en een groter deel op andere oefeningen waarmee je juist vet verbrandt.

Fout nummer 1 was om te lichte gewichten te gebruiken, maar voor je buikspieren maken we een uitzondering. Tenminste, als jouw perfecte plaatje een smalle taille betreft. Gebruik geen extra gewichten en al helemaal niet wanneer je je zij-buikspieren traint. Ze worden sterker, ronder en zorgen dus voor minder taille. Houd het bij een aantal keer planken en variërende oefeningen voor je buikspieren, gewoon lekker met je eigen lichaamsgewicht.

4. Continu dezelfde routine volgen

Je voert de routine met twee vingers in je neus uit. Weet al precies wat je gaat doen en doet dit pak ’m beet al twee maanden. Ho stop! Tijd om je routine flink om te gooien. Door langere tijd dezelfde routine aan te houden verbruik je steeds minder calorieën met dezelfde intensiteit en dus blijft dat laagje vet gewoon zitten.

In tegenstelling tot bovenstaande heb je ook nog de eendagsvlieg. Na twee dagen nog steeds geen resultaat, dus hup naar de volgende oefeningen. Zonde, want zo geef je je lichaam niet de kans om sterker te worden. Houd aan dat je ongeveer 4-6 weken een bepaalde routine volbrengt en hem vervolgens helemaal omgooit. (Zelfs wanneer het goed werkte.)

5. Bang om te eten

Je wilt misschien afvallen en zet jezelf daarom op een strak regime. Maar zeker na een workout is het zo belangrijk om je lichaam de juiste eiwitten (en calorieën) te geven die het nodig heeft. Schroom oom niet om koolhydraten te eten: die geven je de energie om echt hard te kunnen knallen in een gym en laten je motor lekker draaien.

Aanbevolen artikelen