Gezonde sportvoeding

sport-food-vrwn

Wil je goed presteren tijdens je sportworkout? Dan is het van uiterste belang om de juiste hoeveelheid en verhouding aan goede voedingsstoffen binnen te krijgen. De juiste voeding kan er namelijk voor zorgen dat je het sporten beter kunt volhouden en sneller kunt herstellen tussen je workouts door.

Basisvoeding

Vaak ontbreekt bij amateur sporters de kennis over goede (sport)voeding. Daardoor maken zij niet altijd de juiste keuzes wals het om goede sportvoeding gaat of je dagelijkse voedsel inname. Het is goed om na te denken over wat, hoeveel en ook wanneer er wordt gegeten. Want sportvoeding is niet alleen belangrijk tijdens de inspanning, ook voor en na het sporten is het van belang goed en juist te eten. Daarom de volgende basisregels voor mensen die regelmatig sporten om beter en sneller te herstellen. Als je als amateur sporter maximaal drie uur per week aan sport doet, heeft je lichaam voldoende aan de basisvoeding. De basisvoeding bevat voldoende energie, koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Wel is het van belang om voor, tijdens en na de training voldoende vocht binnen te krijgen om uitdroging en verzuring te voorkomen. 

Krachtsporters

Krachtsport kenmerkt zich door het leveren van kortdurende intensieve inspanning zoals sprinten, en hoog- en verspringen. Koolhydraten en eiwitten zijn voor deze sporters zeer belangrijk. Omdat de inspanning echter minder lang duurt, verbruikt de krachtsporter in totaal minder energie. Door koolhydraten te eten heeft de krachtsporter een snel energie toevoer en kan hij of zij snel en effectief presteren. Daarnaast zorgen de koolhydraten er ook voor dat de eiwitten beter terecht komen en gebruikt worden voor het spierherstel en de spieropbouw. De voeding in Nederland bevat in principe genoeg eiwitten. Daarom zijn eiwitshakes ook eigenlijk overbodig. Aanvulling heeft alleen zin als er te weinig eiwit in de basisvoeding zit, maar dit is vrijwel nihil.

Voedingspatroon

Het beste voedingspatroon voor jou als sporter voorziet alle voedingsstoffen op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid. Denk hierbij aan de soort, duur en intensiteit van de sportinspanningen. Het is dus van belang dat je als sporter beseft dat de kenmerken van de inspanning bepalen welke voeding je nodig hebt, en niet welke sport je beoefent. Natuurlijk bepaalt je sporttak welk soort inspanningen je over het algemeenzal uitvoeren, maar sporters uit verschillende sporttakken doen regelmatig vergelijkbare inspanningen. Het zijn dus de intensiteit, duur en het type van inspanning die bepalen wat we ons voedingspatroon is en niet zozeer de sport die je beoefend.

Aanbevolen artikelen